Wednesday, September 29, 2010

project + assignment + test + report + exam

Assalamualaikum.. today rasa macam penat sangat sebab ada banyak sangat keje nak kena settle kan.. now lia bz ngn lab project biology.. for ur info dis sem lia kne buat 2 project sendiri.. alhamdulillah project pertama da siap and da submit sebelum raya hari tu title ‘SOIL ANALYSIS’. Okey project kedua ni lia kaji pasal ‘ISOLATION STARTER CULTURES FROM FOOD PRODUCT : TEMPE, TAPAI, BAKER’S YEAST, AND YOGURT’. Ada byk method yg terlibat lam project yg kedua ni termasuklah method ‘grain  staining’, ‘dilution method’ n ad byk lagi.. Actually lab project ni kiteorang kne buat by group.. ok la daripada buat sorang2.. so skrg ni project yang kedua ni still in progress.. harap2 berjalan lancer la.. aminn.. ok sebelum jalankan mana2 method ni, first thing kiteorang kna prepare dlu agar by ourself.. nak prepare agar tu kiteorang larutkan serbuk agar kat dalam dilution water.. selepas da larut kite heat agar sambil stir dye smpai lah agar tu mendidih.. pas mendidih kite biarkan agar tu sejuk kat lam  satu mesin ni name dye ‘auto cleft’ n then selepas satu jam seterusnya barulah process dilution method of yogurt pon bermula. Lama jugak process nak tggu bacteria nie menghasilkan colony.. kiteorang kne tggu dalam masa 3 hingga 4 hari untuk make sure bacteria tu dah membiak.. seronok dapat tgok structure bacteria tu yang sebenar dalam microscope.. tapi memg kadang2 terasa macam geli n nak muntah sikit.. maklum lah kulat2, bacteria2 sometimes nampak menarik struktur dye tapi kadng2 boleh buat kita tak selera nak makan.. dis week lia kne submit first draft.. n final report pasal project ni due date dye agy 2 minggu.. so kne siapkan discussion n result sekali.. final report ni at least kne ada dalam 30 ++ page,banyak tu.. harap kami dapat settlekan project ni n submit on time.. thanks a lot to our lab assistants yang banyak mmbantu kami sepanjang kami menjalankan project kami dan tak lupa juga kpada lecturer kami yang tersayang ‘miss lailatul wahidah’ serta semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak dalam menjayakan projek kami ini.. sekian dulu untuk entry kali ini.. wassalam..
bahan yang kami uji..
agar yang sedang dipanaskan..
agar yang telah siap dimasukkan ke dlm petri dish.

Tuesday, September 28, 2010

faiRy tale :)


Today was a fairytale
You were the prince
I used to be a damsel in distress
You took me by the hand and you picked me up at six
Today was a fairytale

Today was a fairytale

Today was a fairytale
I wore a dress
You wore a dark grey t-shirt
You told me I was pretty when I looked like a mess
Today was a fairytale
Time slows down whenever you're around

But can you feel this magic in the air?
It must have been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standing there
It must have been the way
Today was a fairytale
It must have been the way
Today was a fairytale

Today was a fairytale
You've got a smile that takes me to another planet
Every move you make everything you say is right
Today was a fairytale
Today was a fairytale
All that I can say is it's getting so much clearer
Nothing made sense until the time I saw your face
Today was a fairytale

Time slows down whenever you're around
Yeah yeah

But can you feel this magic in the air?
It must have been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standing there
It must have been the way
Today was a fairytale
It must have been the way
Today was a fairytale

Time slows down whenever you're around
I can feel my heart
It's beating in my chest
Did you feel it?
I can't put this down

But can you feel this magic in the air?
It must have been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standing there
It must have been the way
But can you feel this magic in the air?
It must have been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standing there
It must have been the way
Today was a fairytale
It must have been the way
Today was a fairytale
 comel nyer :)

Friday, September 24, 2010

CEMBURU [LELAKI vs WANITA]



Assalamualaikum.. topik kite hari sal cemburu ok..Penah tak korang rasa cemburu??Perlu ke cemburu tu hadir dalam setiap perhubungan?? Jawapannya semestinya cemburu itu perlu tapi pada tempatnya.
Jangan pula cemburu tak bertempat. Isy3  tapi kan kenapa ada jugak yang tidak boleh control perasaan cemburu tu..  Ada juga di kalangan kita ni bersifat cemburu buta. 
Perasaan cemburu ni biasanya disinonimkan dengan perempuan. Lelaki memang tak de rasa cemburu kew???maybe ade kot tapi diorang ni tak tunjuk sangat, pandai control lah agaknya. huhu. But certain laki tu memang terlmpau cemburu jugak kalah kan perempuan. betol ke?? 
Perempuan lagi kuat cemburu. Kadang2 benda kecik pun dia cemburu. Huhu maybe da fitrah kan perempuan cam tu..
Kadang2 tu ada yang sanggup membunuh, bergaduh, bertumbuk, memutuskan persahabatan gara-gara kerana perasaan cemburu yang menguasai diri.
“hurmm..
pada sy la kan..
sama jer lelaki & perempuan..
masing2 tak lari dari sikap cemburu..
mungkin ada sesetengah dari dorg ni yg cemburu buta..
tak semua la kan..

Tapi bila dah semakin dewasa fikiran pun jadi makin matang n  dah menempuh byk dugaan bercinta, kita kne try kawal sikap cemburu tu..
kita knelah saling memahami walaupun masih byk yg perlu dipelajari mengenai sikap masing2..

so conclusion kat sini..
whether anda dpt pasangan yg cemburu buta atau tak..
pandai2 la menguruskannya..
kalo btol caranya insyaallah sifat cemburu buta tu takkan ada efek paper dlm hubungan..
insyaallah~” 
 
smue benda ada sebab knape ianya blaku..
cemburu sbb syg..cmburu buta mayb plak sbb dh terlalu syg,n mostly sbb pnah ade xperience ditggalkn kekasih hati sblum nie atau byk dgr cter2 pasal ditinggalkn kekasih..
dats y la seseorg tu terlalu cemburu kot..
tp dua2 tetap sbb syg kn si die..

so sbagai pasangan yg memahami,kne la pham ape yg akn wat si die jeles..n kalo leh jgn la wat si die jeles sgt..
mcm mane nk wat si die xcemburu buta? beri lebih perhatian pdnya agar si die rase yakin bahawa dirinye lbih disayangi..maybe it takes time sbb smue nye terpulang mcm mana anda lakukan tuk meyakinkan psangan masing2..

rasenye perempuan lg kuat cemburu...pntg tgk bf dye gurau ngn pompuan lain ke.. tp lau laki cemburu dorg pn agk dasyat gk..cme laki nie dye xtnjuk cemburu diorag.. laki lebih prefer utk diam. .tu cra cemburu diorang.. diorang xkn marah2 or beleter ke ape ke.. cme lps tu laki akan lbih mengongkong gf dye.. so beware.. tol ke???tak tahu lah sbb sy bkn lelaki ok.. Hehe..

huhuhu.. kongkong ke?
aiyok! siyes bahaya..menakutkan je hihi.. ;))
Ni  juz bg my opinion jew n hasil dr bacaan2 tentang ragam sal cemburu nih ..
Sekian.. wassalam..

Tuesday, September 21, 2010

pale ting tong ! :'(

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua kwan2 termasuklah insan yang amat saya sayang.. erm sebenarnya entry kali nak cite pasal assignment csc yang masih berbaki belum lagi disiapkan.. adeyh pening nya kepala memikirkan hal ini.. tapi fikiran jadi lagi buntu tau makin tak menentu.. rasa- rasanya kan selagi kerja ni belum disiapkan dan disubmit selagi itu lah hati tak tenang.. huhu.. ala kan best kalau terer buat coding ni senang je kerja nanti, boleh cepat siap.. tak payah nak pening2 kan kepala fikir kan..
Jadi di sini saya ingin selitkan peribahasa di sini..
“Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul”
Eh2 tetiba je kan.. ada kne mengena ke.. ada la kan sedikit sebanyak.. hehe.. jadi, sesiapa yang bersimpati boleh la menghantar bantuan anda dengan membantu saya menyiapkan assignment ini dengan menyumbangkan idea2 yang bernas lagi bermutu..
Ok lah da banyak mengarut da ni kan, now kne semangat balik nak sambung misi saya untuk menyiapkan coding ini (hati meronta cakap tak nak buat sebenarnya), tapi apakan daya ikut hati mati.. huhu.. ok la kepada kawan2 seperjuangan ku yang lain selamat berjuang.. stdy jangan tension2 kalau tension2 tu singgah lah bce blog ni ea.. hehe.. selamat malam semua.. sebelum tidur baca doa n ambik wuduk dulu taw.. pesanan ikhlas dari lia.. take care semua.. may Allah bless U !
Sekian, wassalam.
 kan best jadi cam baby girl nie hati berbunga girang bahagia sambil memetik bunga di taman.. hee :)

Thursday, September 16, 2010

oh bulan ..

Assalamualikum semua..selamat pagi.. pagi itu,setelah menunaikan solat subuh ku termenung seketika seorang diri di dalam bilik bertemankan kokokan ayam bersahut – sahutan.. eh ada ayam ke kat sini!!.. alamak silap la tu lia teringat suasana dekat kampung.. ooh indahnya beraya di desa.. hee mcam nak nyanyi la plak.. lamunanku terhenti apabila pintu bilik diketuk oleh adik perempuanku, aqilah kemudian dia masuk ke dalam bilik dan bertanya kepadaku “angah da bangun ea”, maybe dia engt ku x bangun lagi... hihi.. sedang orang lain sedang asyik dibuai mimpi indah menyambung tidur mereka dengan lena yang membuatkanku berasa begitu jeles, ku gagahkan diri ini yang sebenarnya masih dalam mamai dan blur untuk mencapai laptop di sudut katil lalu menaip entry ini.. sebenarnya kepala tengah serabut bila memikirkan assignment csc yang tak siap lagi.. adeyh gimana ni?? Toink2.. ketuk kepala sendiri.. alaa.. pliss someone yang baik hati help me show me the way to finished this.. huk3.. kalau ada sape2 yang nak tolong I really appreciate it..
Tidur pun tak berapa nak lena, makan kenyang aje kan bile fikirkan csc nih.. haish asal la kne amek subjek ni agy sem nie.. x puas hati betoiii.. huhu.. ey lia tak baik la.. okey2 skrang kite kne fikirkan camne cara untuk kita siapkan juga assignment ni ok.. yela skg ni ngah musim raya, bile terkenangkan csc mud beraya terus hilang.. hati tak tenang tau.. ya Allah bantulah hambamu ini.. moga2 Allah permudahkan segala urusanku.. aminn.. ok sekarang ni lia nak try buat csc ni.. hendak seribu daya, tak nak seribu dalih kan.. eeh cam knal je pepatah ni, sape la yg selalu guna ea.. hehe.. sambil buat assignment csc nih, sempat je lia mam kuih raya n layan lagu nasyid inteam ngan unic (favourite tau ni) sebagai hiburan untuk jadi pengubat hati yang sedang berduka lara.. huhu.. ok la lia nak concentrate buat kje ni dulu, perah otak nak fikir idea.. btw nak ucapkan selamat beraya dekat kwan2 n mane yang buat rumah terbuka tu kan.. jumpa lagi.. take care.. sekian, wasssalam.. 

termenung seorang diri sambil buat muke cumil cam baby .. huhu..

Sunday, September 12, 2010

ceritera di aidilfitri

Assalamualaikum..
Salam lebaran buat semua okeyh.. da lame tak update blog ni.. maklum la time raya bz ckit.. penat toll ah tu asyik tdo jew..hehe..
Ok hari ni ada peluang ckit nak update blog cite sal raya lah pulak.. taun ni lia raya kat kg kat maran, kg belah mak seronok sangat.. huhu.. ramai jugak sanak saudara yg datang beraya kat umah, meriah sangat smpai tak menang tgn n yg pling penting dapat duit raya.. tu yg paling besh..
Raya pertama cam biasa tak leh g beraya sgt cuz ramai owg datang beraya kat umah tapi ada la jugak kesempatan nak g beraya dekat umah2 jiran kat kg nih.. maklum la da lame tak balik kg diorang pon ckp kat mama ‘waah da besar da anak dara dye’ kelakar lak  rasanya makcik2 ni.. huhu…
Time raya ni yg paling best sekali sebab dapat makan banyak2 kan.. raya first mam nasi dagang, bihun sup, lemang, rendang ayam n ketupat(yg ni mmg wajib lah kan)..banyak tol mkan aishh apa nak jadi ni.. hehe.. ok raya kedua plak menu nye adalh mee kari n nasi impit, cocktail, soto.. adeyh memg kenyang gila perut.. huk3.. paling suke cocktail..shedapp.. then raya ketiga lak mam nasi ayam.. shedappnye mama masak.. hehe bila lah pulak nak pandai masak cam mama nie.. ari ni da nak balik kuantan barang2 sume da ciap packing.. bubbye maran t kite jumpa agy tau.. jgn cdey2 ea..
Erm okey2 nak ready brgegas pulang ke rumah da nie.. selmat beraya k kawan2.. nak duit raye!! Hi3 gurau je okey.. tp lau nak bg pon ok jgak.. selamat hari raya aidilfitri.. minal aidil wal faizin..

Monday, September 6, 2010

kau buat ku tersenyum :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
teringat pulak dekat lirik lagu kau buat aku tersenyum, sti semua pernah dgr kan lagu ni..


datanglah sayang dan biarkan ku berbaring


di pelukanmu walau untuk sejenak
usaplah dahiku dan kan kukatakan semua

bila ku lelah tetaplah di sini
jangan tinggalkan  aku sendiri
bila ku marah biarkan ku bersandar
jangan kau pergi untuk menghindar

rasakan resahku dan buat aku tersenyum
dengan canda tawamu walau untuk sekejap
karna hanya engkaulah yang sanggup redakan aku

kerna engkaulah satu-satunya untukku
dan pastikan kita kan selalu bersama
kerna dirimulah yang sanggup mengerti aku
dalam susah ataupun senang

dapatkah engkau selalu menjagaku
  dan mampukah engkau mempertahankan aku

bila ku lelah tetaplah di sini
jangan tinggalkan  aku sendiri
bila ku marah biarkan ku bersandar
jangan kau pergi untuk menghindar..

Inilah wajah2 ceria yang selalu buat ku terhibur.. comel kan?? Suke n seronok layan diorang nie.. best tau layan budak2 ni… geram sangat dengan diorang.. kalau dapat memang asyik kne cium je lah.. huhu pdan muka.. hihi btw syg budak2 ini semua.. tersangat comelllll lahh.. gerammmmmmmnyerrrrr.. hee.. J

Muhammad syahir

My beloved younger brother, syahir


 Amsyar Danish, my kazen 

Danish yg da besar ckit..

Cumil sgt kan,tp tk sure nme dak cumil ni ap..hi2..

Izzul, anak murid akak 

Cimil2 kan.. ey geram nye nak cubit2 diorang nie..hehe act lia memg suke dak2 kecik..hik3..
Suke layan diorang.. tp klau yang nakal sgt tak suke.. huhu..
Okey2 how about u?? lain orang lain minat kan..k la I need to go nak sambung wat kje..
Take care to my family,my friends, my beloved and semua blogger sekalian..sayang semua..
may Allah bless all of u.. insyaAllah ~
Assalamualaikum.. J

Sunday, September 5, 2010

warna warni rahsia diri kita !!

Sebenarnya banyak rahsia boleh diungkapkan hanya dengan mengetahui tarikh lahir seseorang itu. Okay..kali ini selidik pula personaliti seseorang itu berdasarkan warna yang mewakili tarikh lahir. Malah sikap diri sendiri pun boleh kamu kenali dengan mudahkan? Jadi, sekiranya tarikh lahir kamu jatuh pada 24hb Februari, bermakna kamu mewakili warna kuning. Setelah kenal pasti warna kamu, bolehlah kamu melihat keperibadian diri kamu menerusi warna tersebut.




23 hingga 1hb Disember - Merah
2 hingga 11hb Januari - Oren
12 hingga 24hb Januari - Kuning
25hb Januari hingga 3hb Februari - Merah jambu
4 hingga 8hb Februari - Biru
9 hingga 18hb Februari - Hijau
19 hingga 28hb Februari - Perang
1hb Februari hingga 10hb Mac - Aqua (Biru kehijauan)
11 hingga 20hb Mac - Lime
21hb Mac - Hitam
22 hingga 31hb Mac - Ungu
1 hingga 10hb April - Biru
11 hingga 20hb April - Perak
21 hingga 30hb April - Putih
2 hingga 14hb Mei - Biru
15 hingga24hb Mei - Emas
25 hingga 3hb Jun - Krim
4 hingga13hb Jun - Kelabu
14 hingga 23hb Jun - Maroon
24hb Jun - Kelabu
25 hingga 4hb Julai - Merah
5 hingga 14hb Julai - Oren
15 hingga 25hb Julai - Kuning
26hb Julai hingga 4hb Ogos - Merah jambu
5 hingga 13hb Ogos - Biru
14 hingga 23hb Ogos - Hijau
24hb Ogos 2hb September - Perang
3 hingga 12hb September - Aqua (Biru kehijauan)
13 hingga 22hb September - Lime
23hb September - Olive
24hb September hingga 3hb Oktober - Ungu
4 hingga 13 Oktober - Biru
14 hingga 23hb Oktober - Perak
24hb Oktober hingga 11hb November - Putih
12 hingga 21hb November - Emas
22hb November hingga 1hb Disember - Krim
2 hingga 11hb Disember - Kelabu
12 hingga 21hb Disember - Maroon
22hb Disember - Teal Merah



Merah
Selalunya mereka yang mewakili warna merah yang garang ini seorang yang comel dan disayangi ramai. Kamu juga suka disayangi dan menyayangi. Kamu juga sentiasa ceria dan gembira namun kadangkala dilanda ‘angin satu badan’! Teman/kekasih yang diingini ialah mereka yang mudah diajak berbincang dan boleh membuatkan dirinya rasa selesa bila berdampingan dengan mereka.


Krim
Ha! Kamu ini seorang yang suka bersaing dalam apa juga bidang yang kamu ceburi dan ingin berjaya. Tapi persaingan secara sihatlah. Kamu juga bersikap suka mendorong orang lain untuk mencapai apa yang diidamkan. Namun kamu cukup takut akan ‘kehilangan’ sama ada teman ataupun kekasih! Selain itu, sudah tentunya kamu seorang yang ceria selalu! Sebagai seorang kawan, kamu boleh dipercayai 100% dan setia pada janji.Dari segi percintaan, kamu amat berhati hati dalam menjalinkan hubungan cinta dan tak mudah jatuh cinta hingga kamu rasakan menemui seseorang yang benar-benar kamu cintai! Ketika itu, kamu tak perlukan masa yang lama untuk melafazkan sayang!


TEAL (Warna Kayu)
Bukan main lagi kamu ni yek! Tak kira lelaki ataupun perempuan,terlalu menitikberatkan soal kecantikan dan penampilan fizikal diri kamu. Kamu sering melakukan kesilapan dalam membuat keputusan lantaran sikap kamu yang suka sangat ambil mudah terhadap sesuatu masalah. Manakala dalam memilih pasangan, kamu bercitarasa cukup tinggi. Kamu tak akan pilih yang sebarangan saja! Kamu juga suka memerintah dan gemar orang lain menurut perintah kamu. Walau bagaimanapun, sikap kamu yang peramah membuatkan diri kamu punya ramai teman.


Merah Jambu
Kamu akan berusaha sedaya mungkin untuk membuat yang terbaik dalam apa juga yang kamu lakukan serta suka menolong orang lain dan mengambil tahu tentang orang orang di sekelilingnya. Namun kamu sukar untuk dipenuhi keinginannya dan sering saja berpra sangka buruk terhadap orang lain.Dari segi percintaan kamu mengimpikan percintaan yang penuh dengan keindahan semata.


Hijau
Salah satu kelebihan yang kamu miliki ialah cukup pandai menyesuaikan diri dengan orang yang baru di kenali. Mungkin kerana sikap kamu yang tidak begitu pemalu namun dalam tidak sedar kamu boleh membuatkan orang lain kecil hati dengan kata kata kamu saja! Kamu juga ingin diri kamu disayangi dan diberi perhatian penuh oleh kekasih hati. Namun selalunya mereka ini lebih rela maintain single hingga berjumpa dengan jejaka/gadis yang benar benar sesuai untuk dirinya!


Emas
Kamu seorang yang tahu apa yang kamu lakukan, yang mana betul dan silapnya. Kamu juga seorang yang mudah bergaul dengan sesiapa saja dan ceria serta tak suka bersedih biarpun pelbagai masalah yang menimpa. Dalam soal percintaan, kamu sukar berjumpa dengan orang benar-benar kamu sukai tapi sekali kamu menemuinya pasti tidak akan kamu lepaskan begitu saja. Bila sekali gagal, sukar untuk kamu jatuh cinta lagi untuk kali yang seterusnya dalam tempoh yang lama.


Kuning
Kamu seorang yang manis, tenang dan sopan.. Sebab itulah kamu dipercayai oleh orang-orang yang ada di sekeliling kamu. Selain itu, kamu juga lebih suka menguasai dalam sesebuah perhubungan termasuklah soal cinta.Kembang semangkuk hidung bila tiap kehendak kamu dituruti oleh si dia! Kamu juga mampu membuat keputusan yang tepat kerana fikiran kamu yang jauh ke depan. Tapi, jangan tak tahu. Kamu ni jiwang karat juga orangnya. Sentiasa saja berminta hal-hal yang romantik bersama si dia. Alahai!


Maroon
Bagi kamu yang mewakili warna maroon ini, kamu digambarkan seorang yang bijak dan tahu apa yang terbaik untuk diri kamu. Namun kamu juga suka melakukan sesuatu itu menurut kehendak dan pendapat kamu sendiri tanpa pedulikan perasaan atau pendapat orang lain. Itulah yang menjadi masalahnya! Dari segi percintaan, kamu cukup sabar dan tidak terburu-buru untuk menjalinkan percintaan. Kamu juga terkenal dengan sikap setia kamu dalam perhubungan!


Oren
Syabas! Kamu ini jenis orang yang berani menanggung segala risiko atas tiap perbuatan yang kamu lakukan. Baguslah macam tu. Kata orang, berani buat beranilah tanggung. Kamu juga bijak mengambil hati orang-orang di sekeliling kamu dan ini membuatkan diri kamu disenangi ramai. Kamu punya matlamat tersendiri dalam hidup yang menjadi target kamu selama ini dan sanggup bersaing untuk berjaya. Menyentuh soal perhubungan, kamu sebenarnya seorang yang sukar untuk mempercayai orang lain tapi bila kepercayaan itu wujud, selamanya kamu akan percayakan dia! Begitu juga dalam perhubungan cinta. Bagi kamu, saling percaya itu amat penting!


Ungu
Amboi! Kamu ini gadis/jejaka misteri rupanya Tak ramai orang yang dapat mendekati diri kamu kecuali orang yang benar-benar kamu percayai. Walaupun begitu, kamu tak pernah pentingkan diri sendiri dan agak mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang baru bagi kamu. Mood memainkan peranan penting mempengaruhi kehidupan kamu seharian. Jika kamu rasa gembira, sudah tentunya hari itu menjadi hari yang paling ceria bagi diri kamu dan begitu juga sebaliknya. Dalam menjalinkan percintaan, kamu lebih cenderung untuk memilih mereka yang punyai kedudukan dan agak stabil kewangan mereka.


Warna buah limau (Lime)
Sifat kamu yang tenang saja sepanjang masa amat dikagumi ramai. Tapi jangan tak tahu, kamu juga mudah rasa tertekan bila dilanda masalah. Selain itu, kamu boleh dikatakan agak cerewet juga kerana perkara-perkara kecil pun kamu amat prihatin! Pun begitu, kamu punya personaliti tersendiri yang membuatkan orang ramai menyukai diri kamu. Amboi! Kamu ini rupanya seorang kekasih yang kuat cemburu yek?


Perak
Ternyata kamu ini seorang yang berimaginasi tinggi dan tak hairanlah kamu turut berbakat dalam bidang yang berkaitan dengan seni.Walau bagaimanapun kamu sebenarnya punya sifat pemalu yang agak menebal juga! Namun sikap kamu yang suka mencuba sesuatu yang baru mampu menstabilkan keadaan…bukan apa, kamu suka mencabar diri kamu sendiri untuk melihat sejauhmana kebolehan diri. Dari segi perhubungan cinta, kamu lebih suka bersikap ‘hard to get’ untuk menduga keikhlasan hati si dia. Namun hubungan cinta kamu seringkali dilanda kekeliruan dan tak begitu stabil. Tapi usah bimbang, kamu akan menemui cinta sejati juga suatu hari nanti.


Hitam
Kamu gemar kehidupan yang mencabar dan punya keberanian untuk melakukan apa saja. Sebab itulah, usah ada sesiapa yang cuba mencabar kamu kerana kamu ni kan pantang dicabar. Tapi kamu tak begitu gemarkan perubahan mendadak dalam hidup kamu. Namun sekali kamu membuat keputusan, ia sukar untuk diubah oleh orang lain. Kisah cinta kamu juga begitu mencabar dan perlukan banyak kesabaran jika inginkan perhubungan itu berkekalan. Belajarlah untuk bertolak ansur sikit!


Warna buah Zaiton (Olive)
Bagi kamu yang mewakili warna ini dikatakan seorang yang baik hati dan suka menolong orang lain. Sebab itu juga kamu tak sukakan keganasan.
Kamu juga bijak menyesuaikan diri dengan teman-teman hingga membuatkan kamu menjadi ‘favourite’ di kalangan mereka. Sememangnya kamu seorang yang baik hati dan sentiasa ceria. Namun ingat, jangan terlalu percayakan orang lain membabi buta. Dalam soal cinta, kamu cukup menenangkan hati si dia dan tak suka cari pasal!



Perang
Kamu seorang yang cukup aktif dan tak suka duduk diam saja. Pelbagai aktiviti yang dilakukan bagi memenuhi masa lapang. Sebagai seorang teman, kamu sentiasa menyokong tindakan positif teman-teman yang lain. Pun begitu, kamu sukar untuk didekati dan agak sombong jika tak boleh sesuaikan diri dengan seseorang. Dalam soal cinta, kamu mudah jatuh cinta. Tapi bila kamu sedar cinta kamu itu tidak berbalas, kamu cepat putus asa dan mengalah dengan mudah. Macam tu pulak? Seharusnya kamu perlu kikis sikap itu dan cuba berusaha untuk mengambil hati si dia.
Mungkin ‘rezeki’ kamu untuk memilikinya nanti?



Kelabu
Kebanyakan mereka yang diwakili oleh warna Kelabu ini sangat menarik orangnya dan aktif. Kamu juga ingin diri kamu dikenali orang ramai dan menjadi kepantangan kamu pula sekiranya tidak dilayan dengan adil oleh sesiapa saja! Kamu juga seorang yang tidak gemar menyimpan apa juga perasaan di dalam hati dan lebih suka meluahkannya. Sesekali kamu boleh bersikap pentingkan diri sendiri. Namun kamu amat pandai menawan hati orang lain apatah lagi dengan sikap humor yang kamu miliki itu.


Biru
Ternyata kamu seorang yang punya keyakinan diri yang rendah dan terlalu pemilih sangat. Tak bolehlah macam tu.. Itu adalah sikap negatif yang harus kamu ubah kerana mendatangkan kerugian pada diri kamu sendiri. Selain itu, kamu juga cederung ke arah kesenian dan sememangnya kamu berbakat dalam bidang itu hingga mampu menjadikan kerjaya berkaitan dengan seni sebagai kerjaya tetap. Soal cinta pula, kamu mudah sangat jatuh cinta tapi seringkali juga putus cinta. Mana taknya, orang lain bercinta kamu pun hendak bercinta. Tapi kamu bukan benar-benarmenyintai si dia setulus hati. Silap sendiri lah kan? Kalau kamu mahukan hubungan itu berpanjangan, kamu harus bersikap lebih serius dan ikhlas.


Biru Laut
Kamu mencintai diri dan kehidupan kamu sendiri melebihi segala-galanya.Bagi kamu, jika kamu tak sayangkan diri sendiri kamu siapa lagi? Kamu juga seorang yang berpersonaliti menarik hingga sering menjadi perhatian ramai. Selain itu, kamu juga berpandangan jauh untuk masa depan. Tapi berhati hati dengan sikap pemarah kamu tu. Sekali kamu marah pada seseorang, sukar kamu nak melupakannya. Jadi, belajarlah memaafkan orang lain. Sebab itu juga kamu sering bertengkar dengan si dia. Mana taknya, kamu ego sangat nak maafkan orang lain sedangkan kamu sendiripun ada melakukan kesilapan! 




Putih

Kamu punya matlamat yang jelas dalam hidup dan berusaha keras untuk mendapatkannya. Orang lain juga sering memberikan penghargaan tinggi terhadap kamu memandangkan kamu agak berkebolehan dalam pelajaran/kerjaya. Walau bagaimanapun, kamu ini kuat cemburu orangnya dan kadangkala sukar nak bekerjasama dengan orang lain. Perhubungan cinta kamu juga sering tegang dek kerana sikap cemburu kamu terhadap si dia. Cemburu itu memang tanda sayang tapi kalau dah melampau tu, cemburu buta namanya!


Biru Kehijauan (Aqua)
Mak oi! Angin satu badan kamu ini rupanya. Senang sangat mood kamu berubah secara tiba-tiba hingga kadangkala buat orang lain bosan. Mungkin sebab itu juga membuatkan kamu kadangkala lebih suka menyendiri melayan perasaan tapi kamu suka melancong untuk meluaskan pengalaman. Kamu juga seorang yang jujur dan mudah percaya kepada orang lain.Dari segi percintaan, kamu sukar menemui cinta sejati dan sikap terlalu mudah percaya pada orang lain membuatkan kamu sering tertipu serta gagal dalam bercinta…! Oleh itu, percaya boleh, tapi jangan membuta tuli, kelak memakan diri!

Okey sekarang anda boleh la mencuba..saya warna putih..anda bagaimana??
Selamat mencuba!! J


Friday, September 3, 2010

hanya TUHAN yang tahu !

Ku pendamkan perasaan ini...
Ku rahsiakan rasa hati ini...
Melindungkan kasih yang berputik...
Tersembunyi di dasar hati...


Ku pohonkan petunjuk Illahi...
Hadirkanlah insan yang sejati...
Menemani kesepian ini...
Mendamaikan sekeping hati...


Oh Tuhanku...
Berikanlah ketenangan abadi...
Untukku menghadapi resahnya hati ini...
Mendambakan kasih insan yang ku sayang...


Dihati ini hanya tuhan yang tahu...
Dihati ini aku rindu padamu...
Tulus sanubari menantikan hadirmu...
Hanyalah kau lelaki pilihanku...

Kerana batasan...
Adat dan syariah...
Menguji kekuatan...
Keteguhan iman...
Insan yang berkasih...


Oh Tuhanku...
Berikanlah ketenangan abadi...
Untukku menghadapi resahnya hati ini...
Mendambakan kasih insan yang ku sayang...


Dihati ini hanya tuhan yang tahu...
Dihati ini aku rindu padamu...
Tulus sanubari menantikan hadirmu...
Hanyalah kau lelaki pilihanku...




hehe ase macam jiwang la plak.. jum sama2 nyanyi lagu ni k..
selamat mencuba ^_^

mam..makan..eat.. :)


Assalamualaikum semua..harap2 semua sihat ari ni k..wah seronok nya kan skarang da cuti raya.. skg ni ada kat umah best sgt2 dpt berbuka ngn family.. dis is da first tyme lia berbuka puasa sama2 ngn family.. sebelom ni berbuka ngn kwan2 kst u pon seronok jugak takleh balik umah bz ada byk kje yg perlu dibereskan..
Ok berbuka kat umh lah yg tk sabanya sebab leh mkn mcm2 lauk yg mama mask.. hoorey hepi sgt.. nanti nak belaja masak sedap2 jugak cam mama.. hi2 insya allah boleh.. usaha tangga kejayaan.. cewahh ! J
Okey tp tdi g berbuka puasa ngn family kat lua.. saje je tuka mud plak..hee..
Lia mkn yong tau fu jew ngn minum jus jambu batu.. peberet..sedappp !!
Tp lia ada gak bli oblong ayam nye, jeruk buah salak then blueberry cheese cake.. siyes sedapp sgt.. adoe cmne tak gemuk asek mkan jeew.. hi2.. tkpe time ni la nk mkan bebyk kan.. t da nak kne diet balik.. eh2 tk la tkmo diet pon..
Ni lah antara mkanan yg lia mkn ari nie..
makan hot plates lak !
chicken chop..bese jew..
yong tau fu..shedapp..
bluberry cheese cake..sedapp..suke sgt..
Okey la nak tdo da.. da nantok nanti kite story ag k.. selamt malam.. salam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...