Friday, September 24, 2010

CEMBURU [LELAKI vs WANITA]



Assalamualaikum.. topik kite hari sal cemburu ok..Penah tak korang rasa cemburu??Perlu ke cemburu tu hadir dalam setiap perhubungan?? Jawapannya semestinya cemburu itu perlu tapi pada tempatnya.
Jangan pula cemburu tak bertempat. Isy3  tapi kan kenapa ada jugak yang tidak boleh control perasaan cemburu tu..  Ada juga di kalangan kita ni bersifat cemburu buta. 
Perasaan cemburu ni biasanya disinonimkan dengan perempuan. Lelaki memang tak de rasa cemburu kew???maybe ade kot tapi diorang ni tak tunjuk sangat, pandai control lah agaknya. huhu. But certain laki tu memang terlmpau cemburu jugak kalah kan perempuan. betol ke?? 
Perempuan lagi kuat cemburu. Kadang2 benda kecik pun dia cemburu. Huhu maybe da fitrah kan perempuan cam tu..
Kadang2 tu ada yang sanggup membunuh, bergaduh, bertumbuk, memutuskan persahabatan gara-gara kerana perasaan cemburu yang menguasai diri.
“hurmm..
pada sy la kan..
sama jer lelaki & perempuan..
masing2 tak lari dari sikap cemburu..
mungkin ada sesetengah dari dorg ni yg cemburu buta..
tak semua la kan..

Tapi bila dah semakin dewasa fikiran pun jadi makin matang n  dah menempuh byk dugaan bercinta, kita kne try kawal sikap cemburu tu..
kita knelah saling memahami walaupun masih byk yg perlu dipelajari mengenai sikap masing2..

so conclusion kat sini..
whether anda dpt pasangan yg cemburu buta atau tak..
pandai2 la menguruskannya..
kalo btol caranya insyaallah sifat cemburu buta tu takkan ada efek paper dlm hubungan..
insyaallah~” 
 
smue benda ada sebab knape ianya blaku..
cemburu sbb syg..cmburu buta mayb plak sbb dh terlalu syg,n mostly sbb pnah ade xperience ditggalkn kekasih hati sblum nie atau byk dgr cter2 pasal ditinggalkn kekasih..
dats y la seseorg tu terlalu cemburu kot..
tp dua2 tetap sbb syg kn si die..

so sbagai pasangan yg memahami,kne la pham ape yg akn wat si die jeles..n kalo leh jgn la wat si die jeles sgt..
mcm mane nk wat si die xcemburu buta? beri lebih perhatian pdnya agar si die rase yakin bahawa dirinye lbih disayangi..maybe it takes time sbb smue nye terpulang mcm mana anda lakukan tuk meyakinkan psangan masing2..

rasenye perempuan lg kuat cemburu...pntg tgk bf dye gurau ngn pompuan lain ke.. tp lau laki cemburu dorg pn agk dasyat gk..cme laki nie dye xtnjuk cemburu diorag.. laki lebih prefer utk diam. .tu cra cemburu diorang.. diorang xkn marah2 or beleter ke ape ke.. cme lps tu laki akan lbih mengongkong gf dye.. so beware.. tol ke???tak tahu lah sbb sy bkn lelaki ok.. Hehe..

huhuhu.. kongkong ke?
aiyok! siyes bahaya..menakutkan je hihi.. ;))
Ni  juz bg my opinion jew n hasil dr bacaan2 tentang ragam sal cemburu nih ..
Sekian.. wassalam..

11 comments:

Anonymous said...

saya syg kat dia
jadi cemburu la bila ada yg kacau dia dan rapat dgn dia
sbb dia bgtu brmakna dlm hidup sy
awaklah!! =)

amira zakiah said...

hahahaha....menakutkan betul ble baca!pompuan...biasa laa

aLiya QiStina Danisha said...

anonymous : wah bertuah nyer owg tu kan..
eyh2 sy kew?? hehe..
sy pon syg awk jugak.. :)

amira : asal takut??
sti pk yg pasal kne kongkong tu kan..
hik3 takpe2 jgn takut insyaAllah tak kne kat kite mudah mudahan okey :)

diriku said...

laki pun ada cemburu jgk..bkn xde..he2

aLiya QiStina Danisha said...

diriku : yeke..
hehe tapi tak nmpak sgt kot ek..
hihi..ntah la.. :)

amira zakiah said...

a'a pasal yang kne kongkong tue!huhuhu....takpe selagi masih disayangi n menyanyi xde apa2 laa.kongkong pun kne berpada2 jgk kan....

aLiya QiStina Danisha said...

amira : erm aah betol2 yg penting tu la asas kebahagiaan kan..
ceeewaaaahhhhhhhhhh..
hehe.. :)

Aril Lanang said...

bila ada rasa cinta ada la rasa cemburu..

aLiya QiStina Danisha said...

aah setuju.. :)

. Shaheera Nurr . said...

uih org laki lagi la kuat cemburunye..
kalah pompuan.. kengkadang syok gk tgk org laki ni cemburu.. kiut jek majok.. hahaha

aLiya QiStina Danisha said...

erk cute yeah..
aah yela kot..
hehe..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...