Wednesday, September 29, 2010

project + assignment + test + report + exam

Assalamualaikum.. today rasa macam penat sangat sebab ada banyak sangat keje nak kena settle kan.. now lia bz ngn lab project biology.. for ur info dis sem lia kne buat 2 project sendiri.. alhamdulillah project pertama da siap and da submit sebelum raya hari tu title ‘SOIL ANALYSIS’. Okey project kedua ni lia kaji pasal ‘ISOLATION STARTER CULTURES FROM FOOD PRODUCT : TEMPE, TAPAI, BAKER’S YEAST, AND YOGURT’. Ada byk method yg terlibat lam project yg kedua ni termasuklah method ‘grain  staining’, ‘dilution method’ n ad byk lagi.. Actually lab project ni kiteorang kne buat by group.. ok la daripada buat sorang2.. so skrg ni project yang kedua ni still in progress.. harap2 berjalan lancer la.. aminn.. ok sebelum jalankan mana2 method ni, first thing kiteorang kna prepare dlu agar by ourself.. nak prepare agar tu kiteorang larutkan serbuk agar kat dalam dilution water.. selepas da larut kite heat agar sambil stir dye smpai lah agar tu mendidih.. pas mendidih kite biarkan agar tu sejuk kat lam  satu mesin ni name dye ‘auto cleft’ n then selepas satu jam seterusnya barulah process dilution method of yogurt pon bermula. Lama jugak process nak tggu bacteria nie menghasilkan colony.. kiteorang kne tggu dalam masa 3 hingga 4 hari untuk make sure bacteria tu dah membiak.. seronok dapat tgok structure bacteria tu yang sebenar dalam microscope.. tapi memg kadang2 terasa macam geli n nak muntah sikit.. maklum lah kulat2, bacteria2 sometimes nampak menarik struktur dye tapi kadng2 boleh buat kita tak selera nak makan.. dis week lia kne submit first draft.. n final report pasal project ni due date dye agy 2 minggu.. so kne siapkan discussion n result sekali.. final report ni at least kne ada dalam 30 ++ page,banyak tu.. harap kami dapat settlekan project ni n submit on time.. thanks a lot to our lab assistants yang banyak mmbantu kami sepanjang kami menjalankan project kami dan tak lupa juga kpada lecturer kami yang tersayang ‘miss lailatul wahidah’ serta semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak dalam menjayakan projek kami ini.. sekian dulu untuk entry kali ini.. wassalam..
bahan yang kami uji..
agar yang sedang dipanaskan..
agar yang telah siap dimasukkan ke dlm petri dish.

9 comments:

Ari Blog said...

sweet nye tuan blog nie....hihi..

aLiya QiStina Danisha said...

eyh xde la sweet sgt pon..
bese jew..
btw tqq :):)

Cik Fia said...

dah makin bz kan sekrang
gud luck sis

aLiya QiStina Danisha said...

thanks fiaa..
i really appreciate it..
aah kne struggle final pon da nk dekat :)

echah mashuri said...

kos ape ni ?

aLiya QiStina Danisha said...

course science major in biology :)

hasrul hassan said...

semoga berjayaa..

amira zakiah said...

owhhhh....mollusca...plathyhelmentes...ermmm entah2 tak tau laa nak eja!dah lama dah mia tinggal bio.

aLiya QiStina Danisha said...

hasrul hassan : tq..u tgo :)

mia : hehe tu la da byk sgt kan da hafal jadi yang dulu2 da tak egt...sama la..hee :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...